Monday, March 16, 2015

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ...

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ...

Όπως και στην κοινωνία, έτσι και στο πανεπιστήμιο ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής των μέτρων που θα πάρει η νέα κυβέρνηση όσον αφορά το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα φλέγοντα ζητήματα της ! Ωστόσο όπως και στην κοινωνία έτσι και στα πανεπιστήμια τα προβλήματα είναι εδώ και οι δηλώσεις του νέου υπουργου παιδείας Μπαλτά κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές μπορούν να χαρακτηριστούν...!
 Οι αρχικές  δηλώσεις  του νέου υπουργού παιδείας Μπαλτά κινούνταν σε δύο άξονες, πρώτον στην κατάργηση των διαγραφών και επιστροφή όσων είχαν διαγραφεί από τις λίστες και δεύτερον στην κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Όσον αφορά το ζήτημα των διαγραφέντων και των διαγραφών στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού η κατάργηση των διαγραφών έχει αντικατασταθεί με συνέντευξη των ενδιαφερομένων και από κοινού συμφωνία για το χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών. Κάτι που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το αίτημα του φοιτητικού κινήματος για πλήρη κατάργηση των διαγραφών και επιστροφή όσων έχουν διαγραφεί χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Και φυσικά δεν ακούσαμε ούτε λέξη για τα όρια φοίτησης, τα οποία δεν θίγονται... Εμείς παλεύαμε τόσο καιρό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να έχει ο κάθε φοιτητής το δικαίωμα να τελειώσει απρόσκοπτα και ελεύθερα τις σπουδές του χωρίς να μπαίνουν χρονικοί ορίζοντες στα ν + 2 , στα 2ν ή στα 3ν + 8...


Αναφορικά με το δεύτερο άξονα των δηλώσεων του περί κατάργησης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά πήρε την αρνητική απάντηση της συνόδου των πρυτάνεων, η οποία μάλιστα δικαιολόγησε την στάση της αυτή, υποδεικνύοντας ως υπαίτιο την όλο και χαμηλότερη κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Όταν το ερώτημα ήρθε λοιπόν στον προϋπολογισμό που προβλέπεται για τις δαπάνες στην παιδεία ο Μπαλτάς δήλωσε ότι είναι αδύνατο να αυξηθεί την συγκεκριμένη περίοδο! Ας θυμηθούμε ότι πριν τρεις μήνες περίπου σχολές όπως το Χημικό και η Ιατρική (Αθήνας) έβγαλαν ανακοινώσεις ότι θα αδυνατούν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια τους λόγω υποχρηματοδότησης...Εμείς από την μεριά μας επαναφέρουμε ένα πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με την ταυτόχρονη κατάργηση των ιδιωτικών δαπανών, διότι κακά τα ψέματα, αυτός  ο οποίος θα επωφεληθεί από την υπολειτουργία των σχολών είναι οι επιχειρήσεις τόσο στο κομμάτι της έρευνας, όσο και στο ζήτημα της σίτισης, στέγασης, καθαριότητας, φύλαξης μέσω των εργολαβιών Ένα είναι σίγουρο λοιπόν! Οι μόνες που δε θίγονται “από τον άνεμο της αλλαγής” είναι οι επιχειρήσεις, βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση του πανεπιστημίου σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου και τη συνθήκη της Μπολόνια.

Επιπλέον, μέσα στις  εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν κι η επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων, που είχαν απολυθεί με τη διαθεσιμότητα. Ωστόσο σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στις θέσεις τους, αλλά μέσω της κινητικότητας να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Παρόλο που τα ιδρύματα συνεχίζουν να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και οι ιδιωτικές εταιρείες κάνουν παρέλαση στις σχολές (security, σίτιση, καθαρίστριες) επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακού μεσσαίωνα η κυβέρνηση βιάζεται απλά να τακτοποιήσει όπως-όπως τους απολυμένους διοικητικούς. Εμείς απαιτούμε επαναπρόσληψη από το πανεπιστήμιο όλων των εργαζομένων και ακόμα περισσότερων με συλλογική σύμβαση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ιδρυμάτων. ‘Εξω οι εταιρείες από τις σχολές μας.

Δεν περιμέναμε φυσικά από καμία κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, ούτε να μας φτιάξει ένα πανεπιστήμιο όπως το θέλουμε. Γι αυτό και δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν παλεύαμε τόσο καιρό για να μας πετάξει όσα ψίχουλα μπορεί η κυβέρνηση (δηλαδη όσα την αφήνει η ΕΕ) και να λέμε και ευχαριστώ. Ο μόνος τρόπος να γίνει το πανεπιστήμιο , το πανεπιστήμιο που μας αξίζει είναι να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας εμείς οι φοιτητές, μαζί με τους εργαζόμενους και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας!


  • ·         ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ
  • ·         ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
  • ·         ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 ΣΤΙΣ 12 ΣΤΗΝ Δ31

(ΕΞ'ΑΝΑΒΟΛΗΣ Γ.Σ. ΠΕΜΠΤΗ19/3 ΣΤΙΣ 14.00 ΣΤΗΝ Δ31)

No comments:

Post a Comment