Thursday, October 16, 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ…

Ο φοιτητικός σύλλογος είναι συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών που φτιάχτηκε από τους ίδιους τους φοιτητές με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, μακριά κι έξω από οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση. Αποτελεί το δικό μας κομμάτι οργάνωσης απέναντι σε ένα οργανωμένο κι επιθετικό σύστημα που καθημερινά βλέπουμε να περιορίζει και να διαλύει τα δικαιώματά μας ως φοιτητές.

Το ανώτατο όργανο του φοιτητικού συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση. Αποτελεί την πιο αμεσοδημοκρατική διαδικασία, όπου ο καθένας έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο, να εκφράσει την άποψή του και να την καταθέσει προς ψήφιση. Όχι για να υπάρξει μια αόριστη κουβέντα αλλά για να γίνεται εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συλλογική λύση των προβλημάτων μας.

Στη Γ.Σ. συζητούνται θέματα που αφορούν άμεσα τη φοιτητική μας καθημερινότητα ( από την περικοπή των συγγραμμάτων, τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες μέχρι τα νομοσχέδια για την εκπαίδευση και την εργασιακή μας προοπτική) αλλά και ζητήματα που αφορούν συνολικά την κοινωνία διότι οι φοιτητές δεν είμαστε  ένα αποκομμένο κομμάτι της κοινωνίας αλλά μέλη αυτής.

Σήμερα παρατηρούμε ένα μεγάλο τμήμα των φοιτητών να αποστρέφεται τη Γ.Σ. και να την απαξιώνει. Πολλοί θεωρούν πως η διαδικασία της Γ.Σ. είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης δυνάμεων, χωρίς να γίνεται κουβέντα και γι αυτό το λόγο θεωρούν ότι δεν τους εκφράζει. Το αν η Γ.Σ. αποτελεί μια υγιή πολιτική διαδικασία κι όχι μια μικρογραφία του κοινοβουλίου εξαρτάται όχι μόνο από τη μαζική μας συμμετοχή αλλά και κυρίως από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτή μπορεί και πρέπει να έχει.



Αυτό σημαίνει

  • ·        Άσκηση του δικαιώματος κάθε φοιτητή του συλλόγου για πλήρη τοποθέτηση και κάλεσμα προς ψήφιση των προτάσεων του από το σώμα

  • ·         Τοποθέτηση των συναδέλφων για ζητήματα που μας απασχολούν με τη μορφή ερώτησης

  • ·      Μετατροπή της Γ.Σ. σε ουσιαστική πολιτική διαδικασία έτσι ώστε να μπορεί να ξεδιπλώνεται η κουβέντα γύρω από ζητήματα που αφορούν το σώμα του συλλόγου κι όχι γύρω από τα μικροκομματικά συμφέροντα του καθενός.


Οφείλουμε να προσερχόμαστε μαζικά στη Γενική Συνέλευση, γιατί...

·         ...μόνο μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις κι αγώνες μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας ως σύνολο.

·         ... είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε κάθε ενέργεια που διακυβεύει το μέλλον μας και περιορίζει τα δικαιώματά μας.

·         ... το διάβασμα κι η προσπάθεια που κάνουμε για τη σχολή μπορεί να έχει αντίκρισμα μόνο μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις κι αγώνες οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίζουν την εργασιακή μας προοπτική

·         ...δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα να παίρνει αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

·         ... πρέπει να πολεμήσουμε τον ατομικό δρόμο που μας αναγκάζουν να υιοθετήσουμε  ως στάση ζωής για να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό σύστημα.

·         ... είναι σημαντικό να συμμετέχουμε  σε μια διαδικασία που ενδυναμώνει και τροφοδοτεί το φοιτητικό κίνημα.

·         ... η συμμετοχή μας στη Γ.Σ. είναι υποχρέωση τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο κι απέναντι στους συναδέλφους μας.

Απέναντι σε όσους καλλιεργούν τον ατομικό δρόμο, σε όσους μας θέλουν άβουλους κι αποχαυνωμένους χωρίς δικαιώματα και μέλλον εμείς θα υψώσουμε το τοίχος της συλλογικότητας , της διεκδίκησης και του αγώνα με το ζωντάνεμα του συλλόγου μας και της Γενικής Συνέλευσης.


No comments:

Post a Comment