Wednesday, January 8, 2014

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ


Ήταν 8 Γενάρη του 1991 όταν ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από το δολοφονικό χτύπημα με σηδιρολοστό του μέλος της ΟΝΝΕΔ Ι. Καλαμπόκα. Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον περίφημο πολυνομοσχέδιο Κουτσογαννόπουλου για την παιδεία προωθούσε την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την επιβολή χρονικού ορίου στα σπουδές και μια σειρά από άλλες αντιδραστικές αλλαγές, πολλές εκ των οποίων δυστυχώς έχουν γίνει πράξη στο σήμερα(κατάργηση δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, ιδιωτικοποίηση λέσχης, κατάργηση ασύλου). Αμέσως ξέσπασαν μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες κατειλημμένα σχολεία που άγγιξαν το 70% του συνόλου και πορείες με πρωτοφανή συμμετοχή για την εποχή. Κι ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και τον Γενάρη του 91 παρά την πίστη της κυβέρνησης για την παύση τους λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων, αναλαμβάνει δράση το παρακράτος προκειμένου το κύμα των καταλήψεων να σταματήσει με "κάθε κόστος". Το βράδυ της 8ης Γενάρη λοιπόν εισβάλλουν σε κεντρικό λύκειο της Πάτρας(σημερινό λύκειο Νίκος Τεμπονέρας), ομάδες ροπαλοφόρων της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον Ι. Καλαμπόκα και ξυλοκοπούν μαθητές καθώς και γονείς και καθηγητές που υπερασπίζονταν τις καταλήψεις. Από την επίθεση αυτή ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας πέφτει νεκρός μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα με σιδερολοστό από τον Καλαμπόκα.


23 χρόνια μετά συνάδελφοι της ΔΑΠ ΝΔΦΚ τιμούν κι αγκαλιάζουν σε εκδηλώσεις στο λευκό πύργο το δολοφόνο Καλαμπόκα για να καταδικάσουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής.΄Αλλωστε δεν είναι καθόλου άγνωστες οι σχέσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ με την ΟΝΝΕΔ, τη νεολαία της Ν.Δ όσο κι αν οι συνάδελφοι αρνούνται με πείσμα να παραδεχτούν. Άλλωστε όπως τότε έτσι και τώρα η ΔΑΠ ΝΔΦΚ προσπαθεί με κάθε τρόπο να εγγυηθεί την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, σαμποτάροντας, κάθε απόπειρα του φοιτητικού κινήματος να βγει στο προσκήνιο μέσω γενικών συνελεύσεων, κι αποτελώντας το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της τρόικα μέσα στα πανεπιστήμια.

Ωστόσο 23 χρόνια μετά ο Νίκος Τεμπονέρας ζει μέσα από τους αγώνες της νεολαίας και του εκπαιδευτικού κινήματος. Για μια παιδεία δημόσια και δωρεάν που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι του κεφαλαίου. 23 χρόνια μετά είναι στοίχημα για μας, κουβαλώντας το ιστορικό φορτίο των αγώνων του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος από το πολυτεχνείο μέχρι τις μάχες του 2006-2007 ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, στο δρόμο του αγώνα για ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία..

«Ξέρω ποτέ δε σημαδεύουν στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος. Το νου σου ε!» Κ. Γώγου

No comments:

Post a Comment